JOLLY SHANDY LEMON SEJENIS MINUMAN KERAS

Views
Assalamualaikum & hai.

Seperti yang kita lihat tajuk di atas, memang sudah tahu2 kan yang Cik Fyna nak celoteh apa malam ni.

 < JOLLY SHANDY >

Haaa, terang lagi bersuluh tak perkataan tu? Haha. Okay, macam yang kita tahu, ramai yang dah mula cakap2 pasai JOLLY SHANDY yang dikilangkan dari kilang Carlsberg ni. Kat Facebook laa, Twitter la n macam2 lagi laa laman sosial. Cik Fyna ada buat sedikit quick research sal JOLLY SHANDY. Yelah, nak tahu dgn lebih lanjut kan. Lets share :)

Okay, awak semua tahu tak apa maksud SHANDY? Tahu? Ok, dah tahu, bagus! Bagi yang tak tau lagi, meh nak terangkan sikit. SHANDY tu bermaksud beer yang dicampur dengan minuman ringan berkarbonat. Dia ada dalam macam2 perisa. Cth : lemon, apple DLL.


Tengok pic kat atas, dah terang lagi bersuluh kan kat bawah tu ada tulis 'BEER', so memang sah2 laa kan tak boleh makan bagi umat Islam. So, lepas ni kalau nak beli, pleaseeeeeeeeeeeeee kawan2 tengok dulu apa yang tulis kat botol/kotak/plastik dan sewaktu dengannya. Hokay? Ingatan untuk Cik Fyna sendiri jugak :) .

Arak juga ada bahayanya tersendiri, selain memabukkan, malah HARAM di sisi Islam. 

Sepuluh orang yang dikutuk Allah menegnai arak :

- PEMBUATNYA
- PENGEDARNYA
- PEMINUMNYA
- PEMBAWANYA
-PENGIRIMNYA
-PENJUALNYA
- PEMAKAN WANG HASILNYA
- PEMBAYARNYA
- PEMESANNYA

( Hadis Riwayat Imam Tirdmizi )

So, hati-hatilah awak semua k. Jangan terlibat dalam 10 golongan yang dilaknat tu. Kalau boleh, elakkan bekerja di tempat yang terpaksa macam dalam 10 golongan tu. Tak mau mention kat sini contoh kerja apa, Cik Fyna tahu, awak semua pon bole fikir kan :) . Masih banyak kerja yang halal di sisi Allah, biaq laa gaji rendah sikit, asalkan halal.Apapon, nawaitu kita yang paling penting :)

Okay, lau awak semua nak tahu lebih lanjut tentang arak ni, bole google jea :) macam2 adooo. Cik Fyna pon buat quick google jea nih. Sbb ada keja lagi nak kena buat. Busy sikit. Uwaa. Okay ni lah sedikit sebanyak yang dapat nak share. Hope berguna sedikit sebanyak untuk awak semua :)

Sharing is caring ^^,

Thankyou sudi baca :) . Kalau rajin tinggalkan jejak kaki anda, t Cik Fyna jejak awak semua balik :D

Genighttt! Assalamualaikum :)Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments: