DATANGMU DINANTI , PERGIMU DIRINDUI :)

Views
Assalamualaikum sweets readers :)

Sihat semua ? Hope always sihat di samping orang-orang tersayang lah yea :D . Sebelom terlupa , nak say siap2 Selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak yang ke 1433H :) . Maaf laa yee lambat kit na update , busy kett . HAHA . Alhamdulillah, awal Ramadhan tahun nie dapat sambot dgn family kat uma . :) . tapi , yang sedihnya , da tak dapat sambot dgn arwah abah lagi dahh . Ramadhan 1432H adalah ramadhan terakhir untuk arwah [al-fatihah] . tapi , tak pe , Allah dah aturkan yang terbaik untuk hambanya :) . Am I right dear ?  Time bulan Ramadhan nie jugak laa kita nak perbanyakkan ibadah kita :) . Tarawih lagi , bacaan al-quran , waaa serius RINDU nak wat semua tuu dgn kawan kawan dulu time kat asrama . hukhuk . sekarang buat jugak , tapi suasana ta macam dulu lagi . huhu . So, kena lah hargai setiap apa yang kita lakukan. Jangan asyik dok krohh krohh jaa taw. Heheh. Mungkin ramadhan tahun nie ramadhan yang terakhir buat kita. Kita tak tahu kan? So, muhasabahlah diri :) [peringatan untuk diri jugak :)].



Menurut Imam Al-Ghazali, terdapat 3 peringkat puasa iaitu:

♥ Puasa orang awam ^.~ hanya tinggalkan makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Kurang meninggalkan perkara-perkara makruh & mengabaikan perkara-perkara sunat. 

♥ Puasa orang khas ^.~ cuba menjaga akhlak & melakukan perkara-perkara sunat bagi menambahkan kualiti pahala.

♥ Puasa paling khas ^.~ menjaga diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa & perkara yang boleh membatalkan puasa. Mementingkan perkara-perkara sunat. Anggota badan turut berpuasa & hati sentiasa berzikir mengingati Allah.


Rasulullah pun dah berkata, Ramadhan bulan Umatku. So, sama sama lah kita rebut peluang yang ada nie untuk beribadah. InsyaAllah & mudah-mudahan diberkatiNya :) . Semoga sama-sama mendapat malam Lailatul Qadar :) . Wallahu'alam ~


P/S : SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA SEMUA :) . 

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

4 comments:

Edogawa Conan said...

assalamualaikum.,
wahh penyampaian yang baik :)
pa2 pon " selamat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia ini ",

From : STALKER :)

~miSzdeAr~ said...

waalaikumsalam..
Ouhh maseh, kritikan membina. Ada silap kat mna2 tgur lah . Maseh dalam belajar :) . Huhu . Yap, maseh yaa. Selamat Berpuasa jugak :D

Thanks stalker :P

Edogawa Conan said...

sama2lah kita memperbaiki perjalanan hidup kita ni , moga2 kita tergolong dalam kalangan 'najihin'bkn shj didunia malahan jua diakhirat insyaallah.. dan juga menjadi seorang hamba yang 'salihin' di mata allah s.w.t :)

wc from stalker :P

~miSzdeAr~ said...

InsyaAllah :) . Allahummaaamiin :')